UFPB › SIGAA - Sistema Integrado de Gestão de Atividades Acadêmicas João Pessoa, 02 de Dezembro de 2024
  • Sua sessão foi expirada. É necessário autenticar-se novamente!

NORMANDO MENDES RIBEIRO FILHO

CCA - DEPARTAMENTO DE SOLOS E ENGENHARIA RURAL

Ir ao Menu Principal

normando mendes ribeiro filho

DSER - CCA - DEPARTAMENTO DE SOLOS E ENGENHARIA RURAL

Perfil Pessoal

Descrição pessoal
Normando, a dedicated scientist, leads the research group "Food, Fermentation, Yeast, and Flavours". With expertise in yeast, fermentation, distillation, and flavour formation, he has been a prominent figure in studying the sugarcane spirit (cachaça)/bioethanol process since 2003. Normando's academic journey includes developing a sorghum spirit during his undergraduate studies and utilising sorption isotherms and drying modelling in his master's degree to enhance raw materials control and food waste re-utilisation through yeast fermentation. His doctoral specialisation focused on fermentation and yeast-flavour formation, resulting in significant contributions to these fields. As a coordinator, Normando oversees ten research initiatives connected with twelve Knowledge Transfer Partnerships (KTP), fostering collaboration with 38 cachaça productions. He has a global network, collaborating with universities worldwide, including universities in North America, South America, Central America, Europe and Asia. Normando's adaptability to diverse cultures and his openness to collaboration underscore his philosophy that motivation brings opportunities, and opportunities bring motivation (Normando Filho).
Formação acadêmica/profissional (Onde obteve os títulos, atuação profissional, etc.)
2011-Atual: Associate professor (Universidade Federal da Paraiba)
2015-2019: Ph.D. in Food Science with a focus on yeast, fermentation and flavour (University of Nottingham/UK)
2008-2010: Lecturer (Universidade Federal de Campina Grande)
2008-2010: Master's degree in Chemical Engineering at Technology Center at Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, Paraíba, Brazil
2002-2007: B.Sc. in Industrial Chemistry (Universidade Estadual da Paraíba, Campina Grande, Paraíba, Brasil)
Áreas de Interesse (áreas de interesse de ensino e pesquisa)
-Fermentation, Yeast, and Flavours
-Distillation (including distillation design)
-Sugar cane products
-Beverages
-Yeast for industrial application
-Food industrialization
-Food waste recovery

http://lattes.cnpq.br/2319542159187298
Currículo Lattes:
http://lattes.cnpq.br/2319542159187298

Formação Acadêmica

- DOUTORADO
Doctor of Philosophy in Food Science
University of Nottingham
- MESTRADO
Mestre em Engenharia Química
Universidade Federal de Campina Grande
- GRADUAÇÃO
Bacharel em Química Industrial
Universidade Estadual da Paraíba

Contatos

Endereço profissional
não informado
Sala
não informado
Telefone/Ramal
3289
Endereço eletrônico
normandofilho@cca.ufpb.br

SIGAA | STI - Superintendência de Tecnologia da Informação da UFPB / Cooperação UFRN - Copyright © 2006-2024 | producao_sigaa-4.sigaa-4 | v24.11.7